Vészhelyzeti intézkedések

Ausztria is élesített gázszállítási vészhelyzeti intézkedést

Ausztria életbe léptette a gázellátás vészhelyzeti tervének korai figyelmeztető fázisát arra az esetre, ha Oroszország leállítaná a gázszállításokat a rubelben fizetés elmaradása miatt – közölte az osztrák klímavédelmi minisztérium szerda délután. Szerdán reggel hasonló lépést tett Németország is.

A figyelmeztető fázis életbe léptetése az ellenőrzési és felügyeleti rendszer működtetésének a szigorítását jelenti. Az olyan fogyasztásszabályozási intézkedések, mint például a fejadagolás, egyelőre nem, csak a harmadik fázisban lépnek életbe.

A minisztérium közleménye ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az Oroszországból érkező gázszállítások jelenleg zavartalanul folytatódnak, és a hazai gáztárolók 13 százalékos töltöttségi szintje időarányosan megfelel az elmúlt évek átlagának.

Karl Nehammer szövetségi kancellár és Leonore Gewessler éghajlatvédelmi miniszter a közlemény szerint mindent megtesz az osztrák háztartások és vállalkozások gázellátásának biztosítása érdekében. A korai figyelmeztető fázisban a gázpiaci helyzetet a szokásosnál szorosabban nyomon lehet követni.

Az osztrák bejelentést megelőzően szerdán kora reggel a német gazdasági minisztérium is kihirdette a gázveszélyhelyzeti terv korai figyelmeztető fázisát.

Az első fázis feladata az elővigyázatossági intézkedések fokozása, hogy az országot felvértezzék egy oroszországi eszkalációval és ezáltal a gázellátás romlásával szemben.