ÉletmódHírek

Ekkora inflációra már reagálni kell!

Az infláció januárban 5,1 százalékkal 1984 óta a legmagasabb értéket érte el. “A drámai infláció miatt minden felelősnek gyorsan intézkedéseket kell hoznia annak érdekében, hogy az osztrák emberek számára ismét megfizethetővé váljon az élet” – magyarázza Fritz Pöltl, az FCG-ÖAAB bécsi AK parlamenti frakcióvezetője.

Az energiaköltségek drámai emelkedése (24-44 százalékkal az előző évhez képest) már szinte minden fogyasztási cikket érintett, és egyik napról a másikra 15 százalékkal drágította a “napi árukosarat”.
Áprilisban most már a bérleti díjak is emelkedéssel fenyegetnek, mivel küszöbön áll az irányadó bérleti díjak következő kiigazítása. “Ez sok háztartást fog katasztrofálisan érinteni, de leginkább azokat, akiknek kevés pénz áll a rendelkezésükre” – figyelmeztet a keresztény szakszervezetis.

Az elmúlt 38 év legmagasabb inflációja nem maradhat következmények nélkül! Fritz Pöltl (FCG-ÖAAB): “Helyénvaló az irányadó bérleti díjak emelését ismét felfüggeszteni! Bécs városának is tartózkodnia kell attól, hogy idén nagyobb mértékben emelje a díjakat!”

Az emelés felfüggesztése:

Fritz Pöltl: “Ezért helyénvaló az emelést ismét felfüggeszteni!” Az irányadó és a kategóriabérleti díjak utolsó indexkorrekcióját a Corona miatt tavaly 2022-re halasztották. Mivel azonban sem a Corona-vírust nem sikerült megfékezni, sem az energiaárakat nem sikerült megállítani (végül is a szövetségi kormány a fő haszonélvező a különböző adókon keresztül), most az irányadó érték kiigazításának további elhalasztását követelik. Fritz Pöltl azonban drámai felhívással egészíti ki követelését: “Bécs városának is hozzá kell végre járulnia a Corona következményeinek leküzdéséhez, és lehetőség szerint tartózkodnia kell az idei díjemeléstől. A bécsiek javára!”

Kilométerpótlék:

Az üzemanyagárak 2022. januári emelkedése tovább növelte az inflációt. A fogyasztóknak januárban átlagosan 28,6 százalékkal kellett többet fizetniük. Decemberben az infláció 25,9 százalék volt. Átlagosan azonban 2022 első hónapjában már mintegy 30 százalékkal drágább volt az üzemanyag, mint az előző év azonos hónapjában. Így az üzemanyagárak továbbra is az infláció egyik fő hajtóereje maradnak. Januári átlagárak: Super 1,415 euró/liter, gázolaj 1,404 euró/liter. Egy történelmi összehasonlítás: 1994-ben a benzin 0,71 euróba került, ami majdnem pontosan a fele a mai árnak!

forrás: APA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük