Egyéb kategóriaÉletmód

Lakást venne Ausztriában? Kösse föl a gatyáját

Az utóbbi 1-1,5 évben ismét megugrott az osztrák ingatlant kereső magyarok száma, az egyik nemzetközi ingatlaniroda szerint Ausztria a legnépszerűbb célpont. De miért ott fektetnek be? Mit vesznek? Mire kell nagyon odafigyelni? Elmondjuk.

„Pár hónappal a háború kitörése után sok magyarországi ismerősöm megkeresett, hogy van megtakarítása, és úgy gondolja, nem ártana, ha lenne Bécsben is ingatlana”

– mondta a hvg360-nak Lovas-Romváry András, aki családjával több mint 20 éve él Ausztriában. Felesége kint végezte az orvosit, és úgy döntöttek, ott telepednek le. Nem hivatásos ingatlanügynök – az economx.hu piaci elemzőjeként dolgozik haza –, de maga is lakáskiadó, és tanácsaival segít eligazodni az osztrák rendszerben a hozzá fordulóknak.

Ugyanezt a felfutást tapasztalja Parajdi István ingatlanos, az ausztriai-ingatlanok.hu szakértője is: nála az elmúlt 1-1,5 évben ugrott meg az érdeklődő magyarok száma. Arányaiban azonban Lovas-Romváry és Parajdi is kevés magyarral van kapcsolatban, beszéltünk viszont egy nemzetközi ingatlanirodával, a magyar piacon is jelen lévő Relloxszal, ahol visszaigazolták, a magyar ügyfeleik legnépszerűbb célpontja Ausztria (ezt követi Horvátország), 45 százalékuk az alpesi régióban vesz ingatlant.