Pénztárca

Dübörög a profitgyár az Amazonnál, szárnyal a részvény

Leginkább vegyes negyedik negyedéves számokat közölt az Amazon a csütörtökön, piaczárás után közzétett gyorsjelentésében. Az internetes kiskereskedelmi óriásvállalat bevétele 2017 óta nem nőtt ilyen kis mértékben és a működési eredmény is a tavalyi szám közel felére csökkent, a felhő szolgáltatások berobbanásának és a Rivian-üzletnek köszönhetően azonban az elemzőket is meglepő nyereségről számolt be az Amazon. A részvények árfolyama nagyot ugrott a negyedéves számokra a zárás utáni kereskedésben.

A negyedik negyedév főbb számai:

  • 137,4 milliárd dolláros bevételre tett szert az Amazon 2021 negyedik negyedévében, ami mindössze 9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest – utoljára 2017-ben jelentettek egy számjegyű növekedést. Ám így is felülteljesítette az elemzői várakozásokat a cég, a konszenzus szerint ugyanis 200 millió dollárral kevesebb bevételt vártak az elemzők.
  • Az Amazon működési eredménye azonban közel a felére csökkent és 3,5 milliárd dolláron alakult.
  • A profitráták romlottak az egy évvel korábbi szintről, a működési eredményszint 0,6 százalékpontos csökkenéssel 5,3 százalékra esett. Ez a működési eredményszint nem nevezhető magasnak, ami főként annak tudható be, hogy a cégnél nagy az aránya a kiskereskedelemnek, amely klasszikusan alacsony profit marzzsal működő üzletág.
  • Mindezek ellenére a vállalat profitja 14,3 milliárd dollárra rúgott a negyedévben, ami jelentős, 98,6 százalékos ugrás az egy évvel korábbi számhoz képest. Ennek a nettó eredménynek azonban jelentős része, egész pontosan 11,8 milliárd dollár a novemberben tőzsdére került Rivianba történő befektetésből származik. Az IPO előtt az elektromosautó-gyártó 22,4 százalékát birtokolta az Amazon, összesen 1,3 milliárd dollárt fektettek korábban a cégbe.
  • Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) tehát elsősorban a Rivian-nak köszönhetően jócskán felülmúlva a várakozásokat 5,8 dolláron alakult, szemben az elemzők 5,37 dolláros előrejelzésével.
  • A cloud szolgáltatások bevétele 40 százalékkal ugrott meg a negyedik negyedévben év/év alapon, meghaladta a 17,7 milliárd dollárt és az is látható, hogy

    A SZEGMENS NÉLKÜL MŰKÖDÉSI SZINTEN VESZTESÉGES LETT VOLNA A VÁLLALAT A NEGYEDÉVBEN.

Kilátások 2022 első negyedévére vonatkozóan:

  • A nettó árbevétel a vállalat szerint várhatóan 112 és 117 milliárd dollár között alakulhat, vagyis 3 és 8 százalék közötti növekedés jöhet az előző évi adatokhoz képest – ez valamivel alacsonyabb az elemzők által projektált 120 milliárd dollárnál. Ez az előrejelzés körülbelül 150 bázispontnyi puffert tartalmaz az esetleges kedvezőtlen árfolyamhatások miatt.
  • A működési eredmény várhatóan 3 és 6 milliárd dollár között alakulhat, szemben a 2021 első negyedévi 8,9 milliárd dollárral.

Ami a jövővel kapcsolatos előrejelzéseket illeti, 2024-ig bezárólag meredek bevétel-és profitbővüléssel számolnak az elemzők, bár a 2022-es évben az előrejelzések szerint csökkenhet az adózott eredmény. Az idei profithoz képest azonban több mint duplázni tud majd a kiskereskedelmi óriás ezen a soron 2024-re a szakértők szerint.

Forrás: portfolio.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük