HírekPénztárcaÜgyintézés

Akár ezer eurótól is eleshetnek az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók

Több száz, akár ezer eurótól is eleshetnek az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók, mert nem tudják, hogy az adóbevallást mikor célszerű beadni – tudatta az IGR győri központi irodája.

Még csak március vége van, de az osztrák adóhivatalt és a Finanzamtot már most rengeteg munkavállaló keresi fel, hogy beszerezze az adóbevalláshoz szükséges nyomtatványokat. Ugyanez tapasztalható magyar oldalról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Ügyfélszolgálati irodáiban, valamint az IGR győri központi irodájában is!

A tájékoztatás szerint a legtöbb magyar állampolgár nincs tisztában a rá vonatkozó adó-visszatérítési szabályokkal, a külföldi munkavállalók pedig még hátrányosabb helyzetben vannak, hiszen a legtöbbjüknek hiányos a nyelvtudása, vagy legalábbis nehezen értelmezhető számukra a bonyolult jogi nyelv. A magyar munkavállalók általában egymástól tudják meg, mit és hogyan kaphatnak vissza – emelték ki.

Tájékoztattak arról is, hogy sok Ausztriában dolgozók nincsenek tisztában azzal sem, hogy a családi adókedvezményeket az adóbevallásban csak akkor tudja érvényesíteni, ha adott évre már megkapta – nem csak megigényelte – a családi pótlékot Ausztriából.

Bár januártól mindkét országban elérhetőek az adóbevalláshoz szükséges nyomtatványok, célszerű az osztrák adóbevallást március elseje után beadni, ugyanis az adóbevallás adatait az adóhatóság összehasonlítja a munkáltató által hozzájuk beküldött adatokkal. A munkáltatónak február végéig kell adatot szolgáltatnia a Finanzamtnak. Az osztrák adóbevallás benyújtásához magyarországi lakcím esetén szinte minden esetben mellékelni kell a magyar E9-es igazolást, ami tulajdonképpen egy jövedelemigazolás, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állít ki a magyarországi lakóhellyel rendelkező adózó részére. Ezt az igazolást (kérésre) az IGR iroda munkatársai is beszerzik ügyfeleiknek!

Segítség az igényléshez:

www.igr.hu