ÜgyintézésHasznosHírek

Egyéni vállalkozó Betegápolók adózása Ausztriában

Sajnos általánosan elterjedt az a hamis állítás, miszerint az éves fizetésem, amit kapok a személyi ápolói munkámért a 11.000 €-t nem haladja meg, akkor nem is kell Ausztriában adóbevallást beadnom. Ez persze nem igaz!

Legfeljebb annyi az igazságtartalma, hogy 11.000 € alatti éves jövedelemnél nem vagyok köteles adót fizetni.

Mivel nagyon sokszor “elfelejtődik” az ilyen egyéni vállalkozás bejelentése a Finanzamtnál, ezért sokukról egyáltalán nem tud a Finanzamt.

Alkalmanként azonban előfordul, hogy a Finanzamt-nak tudomására jut a személyi ápolóként végzett egyéni vállalkozói tevékenység.

Ilyen esetekben a Finazamt saját hatáskörében úgynevezett becslés alapján (általuk előírt normatíva szerint) állapítanak meg egy éves árbevételt. Ez 15.000 és 18.000 € között változik.

Mivel a Finanzamtnak értelemszerűen ezekben az esetekben nem áll rendelkezésre semmilyen bevétel csökkentő tényező, ezért az egész árbevételt adóalapként kezelik és ez után állapítják meg az adósávok alapján a befizetendő jövedelemadót. Itt jön képbe az SVS hivatal is aki később a Finanzamt által megkapott határozat alapján az eddig fizetett biztosítási díjnak a többszörösét írja elő visszamenőlegesen!

Természetesen azért nem kell csüggedni, a Finanzamt határozatának kézhezvétele után rövid időn belül foglalkozni kell ezzel az üggyel!

Ennek az egyéni vállalkozói adóbevallásnak az elkészítése mindenképpen szakértelmet és tapasztalatot igényel!

Az alábbi kérdésekre is választ kaphatsz:

  • Mennyi a látatlanban kalkulált befizetendő jövedelemadó a Finanzamt által?
  • Mit kell csinálni, hogy csökkentsük a “büntetést” amikor az SVS küldi a csekket a Finanzamttól kapott információk alapján?
  • Már 3-4 éve vállalkozó vagyok, elkészíttetem az adóbevallásokat is és mégis emelkedik az SVS-nek befizetendő díjam. Miért?
  • Miből tevődik össze az SVS díja?
  • Mi az a Honorarnote?

Az alábbi témáról az  osztrák egyéni vállalkozó betegápolók adózása – val kapcsolatosan a linkre kattintva olvasható.

Forrás: www.infoausztria.com