ÉletmódHírek

Tudnivalók a Wochengeldről, azaz a terhességi-gyermekágyi segélyről

Mi az a Wochengeld? 

A Wochengeld a terhességi-gyermekágyi segély, azaz az egészségbiztosító által fizetett ellátás a kismamák számára. A Wochengeld célja, a terhes nők szülési támogatása, hogy az anya pénzügyi háttere a szülési szabadság ideje alatt is biztosítva legyen.

A Wochengeld kifizetése az illetékes egészségbiztosító által történik külön kérelemre. Az általános társadalombiztosításról szóló törvény (ASVG) alapján a következő személyek jogosultak Ausztriából a rá:

  • azok a munkavállalók, akik teljeskörű társadalombiztosítással rendelkeznek Ausztriában,
  • a szellemi szabadfoglalkozásúak, akik a munkavállalókhoz hasonlóan teljeskörű biztosítással rendelkeznek,
  • és a csekély mértékben foglalkoztatottak, akik önkéntesen fizetik a társadalombizosítási alapba az egészségbiztosítási, nyugdíjbiztosítási és munkanélküli járulékot.

Figyelem! Az önkéntes járulékok fizetése nem alanyi jogon elérhető opció, hanem törvényben meghatározott tovább feltételei vannak. A részletekről a Munkaügyi kamaránál (Kammer für Arbeiter und Angestellte), a szakszervezetnél, illetve az illetékes egészségbiztosítási pénztárnál (Gebietskrankenkasse) tudnak tájékozódni.

  • jogosultak a Wochengeld-re továbbá az osztrák GYES-ben részesülők,

Figyelem! Az ausztriai GYES-ben részesülők csak abban az esetben jogosultak a Wochengeld-re, ha arra a szülésre, amely alapján a GYES-t kapják, TGYÁS ellátást fizetett az illetékes egészségbiztosító. Például a háziasszonyok és diákok nem jogosultak TGYÁS-re.

  • további jogosultak az osztrák munkanélküli ellátásban (Arbeitslosengeld, Notstandshilfe) részesülők.
    Amennyiben a terhesség alatt megszűnik a biztosítotti jogviszony (vagyis megszűnik a munkaviszony), mely legalább 13 hét vagy 3 hónapon keresztül megszakítás nélkül fennállt, továbbá a foglalkoztatás nem közös megegyezéssel, munkavállalói felmondással, jogosulatlan idő előtti kilépéssel vagy jogszerű elbocsátással szűnt meg, akkor a kismama jogosult a Wochengeld-re.

Figyelem! Azok a kismamák, akik nem végeznek kereső tevékenységet, továbbá azok, akik mint hozzátartozó vannak biztosítva (tehát nem saját munkajogi jogviszonyból eredően), nem jogosultak Wochengeld-re.


A Wochengeld folyósításának ideje

Alapvetően a Wochengeld-et az úgynevezett védett időszak (Schutzfrist) alatt folyósítják. Védett időszaknak nevezik a szülés várható időpontját megelőző 8 hetet, a szülés napját, illetve a szülést követő 8 hetet.
Császármetszés, koraszülés, vagy ikerszülés esetén a Wochengeld a szülést követő 12 hétig jár. Ha a gyermek a szülés előzetesen számított várható időpontjánál később jön a világra, akkor azzal az időtartammal meghosszabbodik a Wochengeld folyósításának ideje. Ebben az esetben a szülést követő Wochengeld ideje nem változik.
Természetesen, ha a szülés hamarabb történik, akkor ennek megfelelően a szülést megelőző Wochengeld ideje lerövidül. Azzal az időtartammal, mellyel ily módon a védett időszak (Schutzfrist), egyben Wochengeld-folyósítás ideje a szülést megelőzően lerövidül, a szülést követően az ellátás folyósítása meghosszabbodik.
Amennyiben a kismama a fentebb meghatározott eseteken túlmenően foglalkoztatás tilalom miatt nem dolgozhat, ennek megfelelően az anyaság védelméről szóló törvény értelmében a Wochengeld-re való jogosultság már az egyéni foglalkoztatási tilalom kezdetétől fennáll.

A Wochengeld összege

A Wochengeld-et az illetékes egészségbiztosító számítja ki a munkavállalók és a szellemi szabadfoglalkozásúak esetében (havi bérezés esetén) 3 hónapra, (heti bérezés esetén) 13 hétre visszamenőleg a anya átlagbére alapján. A csekély mértékben foglalkoztatottak részére (ha a fentebb leírt feltételek fennállnak) napi 8,00 eurós összeggel (érvényes 2011-re) számolnak. Az osztrák GYES-ben vagy osztrák munkanélküli ellátásban (Arbeitslosengeld, Notstandshilfe) részesülők esetében pedig a Wochengeld a fizetett ellátás 180 %-át teszi ki. Ugyan a Wochengeld összege után nincsen személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség, de az egyedülkeresők adókedvezményének érvényesítése esetén a Wochengeld összegét hozzá kell számítani a jövedelemhez.

A Wochengeld igényléséhez szükségesek az alábbi dokumentumok:
1. jövedelemigazolás a Wochengeld-hez (=Arbeits- und Entgeltbestätigung für das Wochengeld – 1. oldala a munkáltató által kitöltve)
2. a szülés várható időponját tartalmazó orvosi igazolás (=Arbeits- und Entgeltbestätigung für das Wochengeld – 2. oldala osztrák orvos által kitöltve)
3. egyéni foglalkoztatási tilalom miatt járó előrehozott terhessági-gyermekágyi segély esetén a tisztiorvos igazolása (Freistellungszeugnis)

TIPP: Mivel a munkáltatónak a kötelezettsége, hogy a bérigazolást kiállítsa és az illetékes egészségbiztosítónak eljuttassa, ezért érdeklődjön a munkáltatónál, hogy ez időben megtörtént-e.

Forrás: https://igr.hu