Egyéb kategóriaAdóvisszatérítésÜgyintézés

Ezért nem kapnak sokan utazási költségtérítést és adóvisszatérítést!

Miért kötelező Önnek az E9-es magyar jövedelemigazolást (0-ás igazolás) mellékelni?

Fontos tudnia, hogy ezt mindenkinek KÖTELEZŐ mellékelnie az Osztrák adóvisszatérítéshez, utazási költségtérítéshez, amennyiben nincs állandó lakcíme Ausztriában! Akkor is kötelező, ha nem volt magyar jövedelme az igénylés évében!

Az ausztriában szerzett jövedelem adózásánál eltérő szabályok vonatkoznak a korlátozottan és a korlátlanul adóköteles személyekre: 

A legjelentősebb különbség azonban az, hogy korlátozottan adóköteles személyek az adóalapból levonandó adómentes sáv alacsonyabb. Technikailag ez úgy valósul meg, hogy adóbevallás (Arbeitnehmerveranlagung l1 vagy E7) benyújtásakor az    adóalaphoz 9.000 eurót hozzászámítanak, és eszerint kerül az adóösszeg megállapításra (§ 102 abs. 3 Estg 1988). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adóbevallás benyújtása után a kapott határozatban esetleg nem     adóvisszatérítés szerepel, hanem akár több száz eurós befizetendő adóhátralék. 

A 9.000 euró hozzászámítása és az ebből adódó adótöbblet megfizetése elkerülhető a korlátlan adókötelezettség alá való átjelentkezéssel!
 

Hogyan jelentkezhetek át korlátlan adókötelezettség alá? 

(Option zur unbeschränkten steuerpflicht) 

Az átjelentkezés módja:

 kérelem benyújtása a Finanzamthoz, hogy korlátlanul adóköteles személyként kezeljenek: 

Az l1i melléklet kitöltésével és csatolásával. A kérelem mellett az adóbevalláshoz csatolni kell az illetékes külföldi adóhatóság (NAV) jövedelemigazolását (E9-es nyomtatvány) a külföldön szerzett jövedelmekről. 

 
 

Hol és hogyan kell beszereznem az E9 jövedelemigazolást Magyarországon ?

A legegyszerűbb ha megbízza irodánkat, ez esetben nem kell sorban állnia órákat a NAV-nál.

Ha mégis személyesen intézné, az E9-es jövedelemigazolás letölthető internetről, illetve megtalálható a Finanzamt kirendeltségein, valamint irodánkban. A nyomtatvány első oldalán a megfelelő rovatokat ki kell tölteni (az oldal közepén lévő aláírással bezárólag), és az illetékes NAV-nál leigazoltatni.

Az E9-es jövedelemigazolást az adóhatóság azonban csak akkor tudja kiadni, ha az adott adóévről jövedelemadó (SZJA) bevallás lett benyújtva. Amennyiben nem lett benyújtva (ha Magyarországon nem keletkezett jövedelem, nem volna kötelező), akkor ezt is be kell nyújtani (az SZJA-bevallásban fel kell tüntetni az Ausztriában szerzett éves bruttó jövedelmet, forintra átszámítva, mint adóalapot képező, de adóterhet nem viselő jövedelmet). 

www.osztrakiroda.hu