HasznosÜgyintézés

Mi is az a BUAK?

A BUAK az Építőipari dolgozók szabadság- és végkielégítési pénztára több évtizede jött létre, hogy az építőiparban dolgozók segítségére legyen a szabadságuk megszerzését illetően.

A BUAG törvénye alá tartozik minden osztrák építőipari cég, illetve minden Ausztriában tevékenykedő, de más országban bejegyzett cég. Vagyis, ha egy magyar vállalkozás akár magyar, akár osztrák munkavállalókkal végeztet építőipari munkát Ausztriában, akkor a BUAG törvénye alá tartozik, így köteles a BUAK-nál bejelenteni a dolgozókat.

A szabadságpénz kifizetése

A kiküldetésben töltött ausztriai munkavállalás idején minden munkavállaló jogosult fizetett szabadság igénybe vételére. A kiküldetés/munkaero átengedés idotartamára rájuk ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a belföldi munkavállalókra.

A szabadságigény azon jogosultsági idotartamra jár, amelyre a cég a BUAK felé az erre vonatkozó járulékokat befizette. A szabadságpénzt a BUAK közvetlenül a munkavállaló részére fizeti ki. Ez vonatkozik a kiküldetés alatti vagy az ausztriai munkavégzést követö hat hónapon belüli szabadság igénybevételére is, ha a munkavállaló továbbra is a kiküldö cég alkalmazásában áll.

Alapvetoen a jogosultságok összegzésének a joga él, ami a  következot jelenti: Amennyiben a munkavállaló a következo hat hónapban ismét a BUAG hatálya alá eso munkaviszonyban végez munkát, a BUAK-nál fennálló szabadságpénz igények összesítésre kerülnek.

A BUAK a szabadságpénzek kifizetését csak akkor teszi meg, ha azt a munkaadó a „Szabadságpénz kifizetési kérvény a BUAG 33f § szerint” nyomtatványon a BUAK-nál igényli. Szabadságpénz igény csak olyan fenntartott szabadságigényre nyújtható be, amely legkorábban a kérvényt megelozo, de legkésobb a kérvény után következo hónapra vonatkozik.

Példa:

Példa:
Február hónapban kizárólag januárra, februárra vagy márciusra vonatkozóan lehet kérvényt benyújtani. Az áprilisra tervezett szabadságfenntartásra ebben az idopontban kérvény benyújtása még nem lehetséges, elözö év decemberére kiírt szabadság pedig már nem fizethetö ki.

Ha a kiküldetés ideje alatt, ill. az utána következo hat hónapban a szabadságjogosultságot nem használták fel teljes mértékben, úgy a munkavállaló a következo feltételekkel igényelheti annak kifizetését:

Bővebb információk, BUAK pénzek igénylése, utazási költségtérítés, adóvisszatértés: 

www.osztrakiroda.hu