HasznosEgyéb kategóriaÜgyintézés

Ausztriai lakcím létesítése

A lakcímbejelentés – ANMELDUNG – egy fontos hivatali ügyintézés, ha már kint vagy Ausztriában. (munkaszerződéssel a kezedben) Ez olyan, mint Magyarországon a lakcímkártya. Először is tisztában kell lenned azzal, hogy hol fogsz lakni. Vagy a szállodában, akkor a szálloda címe lesz a lakcímed, ha egy személyzeti szállás, akkor pedig annak a címe kell, hogy szerepeljen majd a lakcímbejelentődön (meldezettel). Ha pedig saját magad bérelsz lakást és nem az ausztriai munkaadó biztosítja, akkor pedig az a cím ahol az albérleted található.

Fontos, hogy a lakcímbejelentés lehetőleg a foglakoztatás megkezdése előtt vagy a munkába állást követő első egy két napban célszerű megcsináltatni, nehogy elfejtődjön és ez később problémát okozzon.

A Meldezettelt a helyileg illetékes polgármesteri hivatal, községháza (Gemeidemat) állítja ki.

Ide (ha a munkaadó ezt helyetted nem intézi el) akkor személyesen kell, hogy befáradj, ott egy illetékest keresve, tudod megcsináltatni a lakcímbejelentést. Szükség lesz hozzá személyi okmányodra (személyi vagy útlevél) és lakcímedet igazoló iratra, ausztriai munkaszerződésre (ha a hotelben fogsz lakni) vagy albérleti szerződésre (ha saját albérletben fogsz lakni).

Ha előre láthatólag csak szezonokat fogsz dolgozni Ausztriában, akkor célszerű, ha ideiglenes lakcímre jelentkezel be. Ilyenkor minden esetben beírják a Magyar lakcímedet, is mint állandó lakcím. Az állandó lakcímbejelentés azoknak célszerű, akik hosszabb távon gondolkodnak abban a szállodában és esetleg később munkanélkülit szeretnének kérvényezni, vagy csak egyszerűen le akarnak Ausztriában telepedni. Természetesen ennek vannak bizonyos feltételei is, melyek nem minden esetben előnyösek a munkavállaló számára.

A lakcímbejelentő kiállítását követően a hivatal által iktatva kell, hogy érvényes legyen. Ebből egy példány a munkavállalónál marad, egy példány a munkaadónál és egy példány a hivatalnál.

Természetesen, ha letelt a szezon és a jövőben más helyen szeretnél dolgozni, akkor a szezon végén ki is kell jelentkezni – ABMELDUNG – , melyet szintén személyesen tehetsz meg a fent említett hivatalban. A be, és aki jelentkezés költségmentes.